Winterbanden verplicht

In Oostenrijk ben je verplicht winterbanden te gebruiken van 15 november t/m 1 april. Ga je op wintersport naar Frankrijk, Duitsland of Zwitserland dan is er geen verplichting maar zijn er wel andere regels. Goede banden zijn belangrijk, vooral in de winter en ook in Nederland kunnen winterbanden hun dienst bewijzen.

winterbanden
winterbanden

Winterbanden Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden dus verplicht in de periode van 15 november t/m 1 april. Als er buiten deze periode ook sneeuw ligt is het gebruik van winterbanden ook verplicht. Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben. Bestuurders die niet aan deze regels voldoen riskeren een boete die kan oplopen tot € 5.000 euro. Daarnaast ben je bij een ongeluk vaak verantwoordelijk voor wat er gebeurt is als je geen winterbanden gebruikt. Vaak krijg je daarnaast ook geen schadevergoeding bij je verzekering.

Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

In de landen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland geldt geen expliciete winterbandenpicht. Wel gelden er andere regels die eigenlijk op hetzelfde neerkomen. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Frankrijk zijn winterbanden verplicht indien dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Veroorzaak je een ongeluk of overlast en heb je geen winterbanden dan riskeer je een boete. Ook kun je door het ontbreken van winterbanden aansprakelijk worden gesteld in bepaalde situaties.

Sneeuwkettingen

Ook al heb je winterbanden, in wintersportlanden als Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland ben je verplicht om sneeuwkettingen om te doen indien aangegeven middels een verkeersbord. Bij een vers pak sneeuw kun je met alleen winterbanden niet veel beginnen en ben je op stijle wegen kansloos. De advies-snelheid voor rijden met sneeuwkettingen is maximaal 40 km per uur.