Pisteregels, veiligheid en lawines

Op deze pagina kun je alles lezen over de pisteregels die ervoor zorgen dat je weer heelhuids thuiskomt. Wat moet je wel en niet doen op de piste, wie heeft er voorrang, hoe help je andere mensen en hoe zit het met lawines?

Pisteregels

 1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders: zorg ervoor dat je anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
 2. Beheers je snelheid en wijze van sturen: Iedereen moet zich qua snelheid en skistijl aanpassen aan ze eigen capaciteiten.
 3. Kies een veilig spoor: zorg ervoor dat je een ander niet belemmert wanneer je diegene wilt inhalen.
 4. Voorzichtig inhalen: inhalen mag van alle kanten, maar zorg ervoor dat je degene die je inhaalt niet belemmert.
 5. Uitkijken bij het oversteken en invoegen: wanneer je op de piste wilt gaan kruisen, zorg ervoor dat je dan niet anderen in gevaar brengt.
 6. Hulp verlenen bij ongelukken: bij ongelukken is iedereen verplicht hulp te bieden.
 7. Nieuwe passages vrijhouden: je mag nooit stil gaan staan op onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling.
 8. Klimmen en lopen altijd langs de kant van de piste: een klimmende skiër mag alleen de zijkanten gebruiken van de afdalingstraject.
 9. Legimitatie verplicht: Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens kunnen laten zien.
 10. De verkeersborden volgen: elke skiër moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

Pisteregels

Lawinegevaar

Een lawine is een grote hoeveelheid sneeuw die van een helling omlaag komt. Een lawine kan zelfs een snelheid halen van meer dan honderd kilometers per uur. Lawinegevaar ontstaat door meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de windsterkte, temperatuurschommelingen, ondergrond en sneeuwopbouw. Sneeuwlagen zijn namelijk nooit overal hetzelfde. Ieder jaar komen er veel ongelukken door ‘’het witte gevaar’’. Een helaas wereldberoemd voorbeeld is prins Friso die in 2012 terecht kwam onder een lawine. Meer dan 200 mensen komen elk jaar onder een lawine terecht. Ga je buiten de piste, zorg dan voor professionele begeleiding en draag een lawine-airbag.

Lawineniveaus

 • Niveau 0 - geen gevaar
 • Niveau 1 - gering gevaar
 • Niveau 2 - Matig gevaar
 • Niveau 3 - Aanzienlijk gevaar
 • Niveau 4 - Groot gevaar
 • Niveau 5 - Zeer groot gevaar

Wat kun je het beste doen tegen een lawine?

 • Probeer buiten de lawinelijn te blijven skiën
 • Je ski’s los maken wanneer dit nog kan
 • Je armen voor je hoofd houden zodat je meer zuurstof krijgt
 • Zorg ervoor dat je niet op je rug terecht komt

Reddingsdienst

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid de pistes opgaat. Voor in Europa geldt het nummer 112 als alarmnummer, behalve in Italië, daar is het 118. Als je zelf hulp wilt verlenen zorg er dan eerst voor dat je zelf veilig bent. Kalmeer vervolgens het slachtoffer. Dingen die je niet moet doen zijn het slachtoffer eten en drinken aanbieden. Voorkom dat het slachtoffer op een pijnlijk lichaamsdeel gaat steunen. Laat hem bovendien niet alleen en zorg ervoor dat het slachtoffer niet onderkoeld raakt.

Kosten van een reddingsactie

De kosten van een reddingshelikopter bedragen al snel tussen de € 4.000 en 6.000 per uur. Wanneer je geen reisverzekering hebt, moet je dus alles zelf betalen. Een reisverzekering kun je afsluiten en voor een basispremie Europadekking betaal je € 1,15 per dag, voor een Werelddekking betaal je € 1,95. Niet altijd heb je persé een reddingsheliktoper nodig. Soms kun je naar beneden worden gebracht door middel van een banaan of sneeuwscooter. De kosten zullen hier variëren tussen de € 400 en € 500. Daar komen de medische kosten nog bovenop. Stel je behandeling kost € 3.000, maar in Nederland kost dezelfde behandeling bijv. € 2.000, dan krijg je maar tot € 2.000 vergoed en moet je zelf € 1.000 bijbetalen.